Γιατί εμφανίζεται φούσκωμα στην κοιλιά;
Το κοιλιακό φούσκωμα χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα πίεσης στην συγκεκριμένη περιοχή. Συχνά σχετίζεται με τη δυσπεψία και την κατακράτηση υγρών. Αν και ξεχωριστά θέματα, συχνά συνυπάρχουν με το φούσκωμα. Βασικά αίτια του φουσκώματος είναι η εντερική δυσβίωση, η αργή πέψη, η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, οι τροφικές δυσανεξίες και η ψυχολογική πίεση. Συνήθως εμφανίζεται μετά τη λήψη κάποιου γεύματος και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος της ημέρας.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί μία από τις πιο εξατομικευμένες διαδικασίες. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλους. Ο τρόπος παρέμβασης προκύπτει μετά την αξιολόγηση του τρόπου σίτισης, τρόπου ζωής και των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος. Στο πλαίσιο της διατροφικής θεραπείας, μπορεί να χρησιμοποιούνται μία ή και περισσότερες πρακτικές από αυτές που αναφέρονται στην συνέχεια.
Χρησιμοποιήστε προβιοτικά
Υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα και προβιοτικά συμπληρώματα. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση τους μπορεί να μειώσει το αίσθημα του φουσκώματος και τον κοιλιακό πόνο. Φυσικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά γένη βακτηρίων. Εκείνα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μελέτες είναι γαλακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά βακτήρια είναι το κεφίρ και το αριάνι.
Ο ρόλος των πεπτικών ενζύμων
Τα ένζυμα παράγονται από διαφορετικά όργανα και εξυπηρετούν την διάσπαση των τροφών σε μικρότερα μέρη. Ορισμένοι άνθρωποι υστερούν στην παραγωγή ενζύμων απαραίτητων για την διάσπαση των υδατανθράκων. Η συμπληρωματική τους χρήση, παράλληλα με τα γεύματα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητική.
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι ένα βασικό αίτιο για την πρόκληση του φουσκώματος. Η συνεχής ύπαρξη σκληρού υπολείμματος στον εντερικό αυλό, προκαλεί διάταση και μειώνει τον ρυθμό κίνησης των τροφών. Συστήνεται λοιπόν:
Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που γνωρίζετε ότι μπορεί αν προκαλέσουν αυξημένη πίεση στον πεπτικό σωλήνα
Ορισμένες τροφές είναι υπεύθυνες για την αύξηση της πίεσης, όπως τα αεριούχα ποτά και αναψυκτικά, η τσίχλα και οι καραμέλες (λόγω της αυξημένης κατάποσης αέρα). Φυσικά, για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και όλες οι τροφές που περιέχουν ολιγοσακχαρίτες ή/και γλυκαντικά.
Προσαρμόστε τον όγκο και την ώρα των γευμάτων
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αλλά και η κατανάλωση γευμάτων σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, εντείνει το αίσθημα του φουσκώματος. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα και σε ευχάριστο ή ήρεμο περιβάλλον.
Κάντε άσκηση χαμηλής έντασης
Η ήπια άσκηση συμβάλλει στην ταχύτερη διέλευση των αερίων από των εντερικό αυλό. Έτσι συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος ή τουλάχιστον της διάρκειας του. Σε έρευνα που έγινε με χορήγηση αερίου στο πεπτικό σύστημα, άτομα που ασκήθηκαν στην συνέχεια, κράτησαν μόλις το 24% ενώ οι υπόλοιπο το 45%.
Χρησιμοποιήστε πρακτικές χαλάρωσης
Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, ένας περίπατος, μία χαλαρή συζήτηση ή έστω και μερικές ευχάριστες σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή. Μελέτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα 15 λεπτών διαλογισμού καθημερινά για 1 έτος, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του κοιλιακού πόνου και του φουσκώματος.