Μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα πάρετε για το νεογέννητο μωρό σας είναι αν θα θηλάσετε ή αν θα του δώσετε «ξένο» γάλα. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική μορφή διατροφής για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός βρέφους αλλά εάν υπάρχει ειδικός λόγος που δεν σας επιτρέπει να θηλάσετε θα χρειαστεί να αναζητήσετε το κατάλληλο γάλα για το μωρό σας. Ο Ανδρέας-Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, παιδίατρος της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με το βρεφικό γάλα
«Ποιο είναι το καλύτερο γάλα για το μωρό μου; Τι γάλα να του δώσω;»
Υπάρχουν πολλές επιλογές αλλά η μάρκα την οποία θα επιλέξετε εξαρτάται από τις ανάγκες του μωρού σας. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και για ένα μικρό ποσοστό νεογνών μπορεί να χρειαστεί ειδικό γάλα (για παράδειγμα λόγω χαμηλού βάρους γέννησης, προωρότητας ή αλλεργίας). Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας και έχετε υπόψη σας τα εξής:
«Ποιες είναι οι κατηγορίες βρεφικών γάλακτων;»
Το “ξένο” γάλα ή το γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας είναι ουσιαστικά τροποποιημένο αγελαδινό γάλα. Πολλά γάλατα πλησιάζουν πολύ στη σύσταση του μητρικού γάλατος γιατί είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά, αμινοξέα, βιταμίνες, ολιγοσακχαρίτες, λιπαρά οξέα ενώ αφαιρούνται κάποιες ουσίες και ιχνοστοιχεία (π.χ. αλάτι). Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα στα γάλατα και για ειδικούς λόγους. Αυτά είναι:
«Πόσo ml γάλα χρειάζεται το μωρό μου;»
Τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται αρκετά μικρά γεύματα. Ένα νεογνό χρειάζεται περίπου 150 γραμμάρια γάλα την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του. Συνήθως ξεκινάτε με 45 ml και κατόπιν ακολουθείτε τις οδηγίες του παιδιάτρου, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα ανάλογα με την αύξηση του βάρους του. Ταίζετε το μωρό σας όταν δείχνει σημάδια πείνας. (Διαβάστε: Νεογέννητο: Πώς θα καταλάβετε πότε πεινάει πραγματικά το μωρό σας;)
«Πώς μπορώ να ξέρω αν το μωρό μου πίνει αρκετό γάλα;»
Η αύξηση βάρους του μωρού σας και ο αριθμός των βρεγμένων πανών είναι τα βασικά σημάδια ότι το μωρό τρέφεται σωστά. Το μωρό σας πρέπει να βρέχει 6 περίπου πάνες την ημέρα μετά τη γέννηση.
«Τι να προσέχω ώστε να είναι σωστή παρασκευή του γάλακτος;»
Εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας σε σκόνη δεν αποτελεί αποστειρωμένο προιόν. Σε ένα 15% των συσκευασιών ανευρίσκονται δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια ή μπορεί να υπάρχουν και στο νερό που δεν έβρασε πλήρως. Γι’ αυτό το νερό που χρησιμοποιείτε κατά την παρασκευή πρέπει να βράζεται καλά, να το αφήνετε να κρυώσει έως τους 70 βαθμούς Κελσίου. Τότε ρίχνετε την σκόνη στο νερό, ώστε να σκοτωθούν τυχόν μικρόβια. Τέλος αφήνετε το γάλα να κρυώσει στους 37 βαθμούς, πριν το δώσετε στο παιδί. Αν η σκόνη προστεθεί σε νερό χλιαρό ή θερμοκρασίας σώματος, μικρόβια που ίσως υπάρχουν σε αυτήν δε θα σκοτωθούν. Απαγορεύεται να ζεσταίνετε το ξένο γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, εάν το αφήσατε στον πάγκο για πάνω από μία ώρα δεν πρέπει να δίνεται στο παιδί. Τέλος, ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης.
«Μέχρι πότε θα πρέπει να αποστειρώνω τα μπιμπερό του μωρού μου;»
Η αποστείρωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία του βρέφους από επιβλαβή μικρόβια και βακτήρια. Πριν χρησιμοποιήσετε νέο εξοπλισμό (μπιμπερό, θηλές κ.λπ.), θα πρέπει να τα αποστειρώσετε βυθίζοντας τα σε μια κατσαρόλα βραστό νερό για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αφήστε τα να στεγνώσουν σε μια καθαρή πετσέτα. Συνιστάται να κάνετε αποστείρωση σε αποστειρωτές μέχρι το μωρό σας να γίνει 6 μηνών, αν και πολλοί παιδίατροι συνιστούν μέχρι τους 3 πρώτες μήνες ζωής του.
Φυσικά υπενθυμίζουμε οτι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας και ο θηλασμός το καλύτερο δώρο.